Witam,
wiem, że podobne tematy się dublują, ale nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi :)
Otóż.. Złapałem straszną zajawę na longa. Nigdy na takim sprzęcie nie jeździłem, ale od kilku lat jeżdżę na deskorolce i snowboardzie.
Mam 182cm wzrostu, ważę 70kg. Mam do dyspozycji około 750zł. Dużo czytam pochlebnych opinii o dechach BombBoards.
Dlatego biorę pod uwagę takie dechy:
Bombboards Tricky
Bombboards KillerTwin
Bombboards Nano
Deski używałbym do luźnego bujania się po mieście, oraz z czasem chciałbym robić jakieś manuale, czy podstawowe tricki (Czy potrzebne do tego są kicktaile, czy da radę trickować na "płaskim" blacie?). Chcę aby deska była wygodna przy cruisingu. Chciałbym aby deska była dość lekka. Nano kusi mnie, że jest mniejsza, "kompaktowa", łatwiej możnaby ją transportować. Czy na desce o profilu jak Tricky wygodnie jest robić jakieś cross-stepy?
Sorry za moje laickie podejście do tematu, ale nie znam się :)
Macie jeszcze jakieś propozycje oprócz tych, które podałem, spełniające moje kryteria i mieszczące się w przedziale cenowym?
Pozdro
Nano to dobra deska, kogo nie spytasz jest z niej zadowolony. Jeśli chcesz robić tricki to masz w niej kicktail bez któego nie zrobisz chociażby G-Turn'a. W Tricki masz dwa kicktaile wiec dodatkowo nie musisz się martwić o kierunkowość jazdy. Killer Twin jest bardziej do jeżdżenia niż do trików więc sam musisz zdecydować na czym Ci najbardziej zależy.
Z tego co napisałeś wnioskuje, że najlepsze byłoby Nano ze względu na wielkość, możliwość robienia tricków i ogólną wszechstronność tej deski.
Widać kolego, ze o trikach masz takie pojęcie jak o balecie...
Do jak to sam napisałeś chociażby G-turna kicktail jest Ci z dupy potrzebny... Od kiedy g-turna robi się na kicktailu?
Jak już to do G-turna potrzebujesz nose'a. Na kicku mozesz co najwyżej normalnego manuala zrobić... Także nie wiem jak chcesz G-turny na Nano robic... Chyba jeżdżąc na tej desce tyłem do przodu... Do jakichkolwiek tricków najlepiej mieć double kicka, w tym wypadku to Tricky spełnia te wymagania. Na killerze też się jakies shove-ity da robic ale jest ciężej.
Koledze polecam przeczesać forum w poszukiwaniu odpowiedz na swoje pytanie bo takie topiki pokazuja się tu 8 razy w tygodniu i trochę głupio powtarzać się w kółko... Poszukaj i poczytaj.
Może Bombboardy są dobre, ale nie mam w nich doświadczenia.
Osobiście mogę polecić HOAX menelo, pierwsza deska, miałem koło roku, dosyć katowana a nic nie szwankowało, dobra do slidów, shovitów, manuali, tigerclawów czy czego tam podobnego, niektórzy nawet olie (czy inne skoki) na tym trzaskają. Oprócz tego genialnie dobrany wheelbase zapewnia dobrą skrętność, łatwo można pompować, a przy twardszych gumach i leciutki DH podejdzie. Naprawdę uniwersalna. A przy Randalach i kółkach 65-70mm, ok 82a wykorzystuje większość swojego potencjału i jest dosyć lekka.
W sumie podobna do pierwszej wymienionej przez Ciebie, cena też podobna, tylko że trochę inny flex, inne materiały i chyba miejsce montowania trucków.
Szczegóły ale mają znaczenie.
Decyzja należy do Ciebie.
Tricki wymienione przez ciebie powinny wchodzić na wszystkich, oprócz crosstepów. Może to przez to że tańczyć nie umiem albo menelo trochę wąski i wheelbase też wadzi, coś około 25cm szerokości powinno się nadać do tego.
a tam, ja też miałem Hoaxa i 3 miesiące wytrzymał.
Lipa nie deska bo 3 michy na longa co to jest. Mam kupe znajomych którzy mi polecali mi tą deskę, a teraz mają lipę, bo wzamian za złamany deck nie dostajesz 2-ego.
Jak jesteś panną bierz hoaxa może ładny ale nie trwały zupelnie
Z BomBoards tez sie wpadki zdarzaja ale chociaz potrafia wymienic decka na nowego. W ubieglym roku ktos na forum o tym pisal.