mam 35 lat i jestem sporym facetem (190cm, 120kg).
Za dzieciaka deski w ogóle mnie nię kręciły, ale kilka lat temu pomyslalem sobie, ze warto by spróbować. Wzmogło się to ostatnio kiedy widziałem ludzi w podobnym wieku sunących sobie pięknie longboardami po drodze..
Czy jesteście mi coś w stanie doradzić? Jaka deska na początek dla tak wielkiego faceta? Najchętniej coś niedrogiego na początek, żebym zobaczył czy w ogóle temat "wchodzi".
Czy przy mojej posturze w ogole jest opcja na cos do 500pln?
pozdrawiam
Tomek
Po pierwsze 120 kg to nie jest astronomia, po drugie nie należysz do rzadkości wiekowo, czy wagowo. Po trzecie opcja " na próbę" jest najgorszą opcją, gdyż zostaniesz z jakimś g......, które będziesz mógł tylko spalić w kominku. Z jakiego miasta jesteś? Prawie w każdym mieście są ludzie jeżdżący. pzdr
Jagodek co ty gadasz. Większość desek jest do 100 kg.
Przy 120 musisz brać coś twardszego - zjazdowego. Przy 500 pln myslę, że małe szanse
Muszę cię Gary zmartwić, wiem co gadam. Jeżeli pytający nie wie jaki styl jazdy mu odpowiada, to nie ma sensu kupowanie byle czego. W cenie 500 zł nawet przyzwoitego blatu freeride'owego nie kupi.
Jeżeli dam się przejechać komuś na desce, przyzwoicie wykonanej technicznie - nic się nie stanie. Limity wagowe? Mają znaczenie przy gwarancji, ale przy użytkowaniu ?? Przy deskach z dużym flexem, podczas jazdy może deska dobijać do ziemi - pęknąć nie powinna. Moim zdaniem sam nie bardzo wiesz o czym mówisz, zjazdowa?! A co to za kategoria jazdy? Kategoria desek?! Daj spokój, sam ważę 100 kg. Bez obrazy.
Jagodek ja raczej popieram to co Gary pisze - jeśli mówisz komuś 120kg o desce co dobija do gleby ( z flexeem) to powodzenia.
Zjazdowa - to taka deska co jest sztywna i łatwiej uniesie 120kg. Jeśli nie wiesz co to znaczy to myślę, że tym bardziej nie bardzo wiesz co piszesz.
Limity wagowe mają właśnie największe znaczenie przy kupnie dechy.
tariq2k - lepiej się dowiedz lepiej zanim kupisz coś nie pod siebie.
Dla 120 kg deska do DH busingi twarde 95A i traki caliber, bear,randal,nie polecam paris sie wyginaja nawet przy 70 kg.